4Service

Der ingen skulle tro

Langt inne i en av våre vakreste fjorder ligger et av landets mest spennende industriprosjekter. Green Zinc Odda 4.0 er det eneste smelteverket i Norge som produserer sink. Men hvordan innkvarterer man over 700 arbeidsfolk i en liten by som har begrenset med plass i utgangspunktet?

Karl fra Odda

Karl Ystanes

I Ullensvang kommune i Vestland fylke finner du den lille byen Odda. Én av byens 5000 innbyggere er Karl Ystanes.

– Jeg er oppvokst på en fruktgård ute i fjorden, og hele slekten min er herfra, sier Ystanes.

Ystanes har en variert bakgrunn med hovedfag i geografi og mange års yrkeserfaring som journalist. I dag jobber han som HR- og communication manager for Boliden Odda AS.

– Hverdagen min starter tidlig og er både variert og spennende, forklarer han.

Ystanes startet sitt engasjement i Boliden høsten 2021 og har mange ulike arbeidsoppgaver.

– Noe av det viktigste jeg gjør, er å rekruttere og onboarde byggeledere, controllere, logistikkarbeidere og tallknusere, slik at de kan gjøre jobben sin best mulig.

Med onboarde mener Ystanes å hjelpe nye medarbeidere med å bli kjent med rutiner og arbeidsoppgaver, samt sørge for at de finner seg et sted å bo.

– Og så har jeg, og mine tre kolleger i HR- og kommunikasjonsavdelingen, ansvaret for kommunikasjon i prosjektet og for henvendelser fra pressen, samt fra fagmedier. Det er mange som er nysgjerrige på det nye prosjektet vårt, forteller han ivrig.

Green Zinc Odda 4.0

Det nye prosjektet har fått navnet Green Zinc Odda 4.0 (GZO) og er Norges eneste smelteverk for sink. Til nå har smelteverket produsert 200 000 tonn i året. Med den planlagte utvidelsen skal dette tallet økes drastisk.

– Når vi er ferdig med utbyggingen, vil vi kunne produsere 350 000 tonn sink årlig. For å få til det har vi blant annet måtte bygge ut strømforsyningen, fabrikken og kaia, samt sette inn en ekstra motor og bygge ny elektrolysehall.

Den store kapasitetsøkningen er imponerende i seg selv, men at det i tillegg er bærekraftig, gjør GZO ekstra spesielt.

– Vi bruker vannkraft, og ikke kull, som mange andre. Det gjør at klimapåvirkningen per tonn går betraktelig ned, samtidig som vi kan operere med samme innsatsfaktor som før.

For å lykkes med den store utbyggingen trenger man nok arbeidskraft. Og skal arbeidskraften gjøre en god jobb, trenger den et sted å sove, spise og ha fritid.

– Odda er en hyggelig by, men den har begrenset overnattingskapasitet, smiler Ystanes.

Det å finne gode nok bofasiliteter for de nærmere 800 arbeiderne som skal gjøre utbyggingsplanene om til virkelighet, var nemlig en stor utfordring.

– Vi lette naturlig nok først etter et passende sted på land. Først vurderte vi å bruke plassen som nå har blitt til golfbane. Så kikket vi på en tomt på den andre siden av fjellet, nærmere bestemt i Kvinnherad, men kom frem til at det ikke ble riktig for oss.

Gode råd var dyre, men etter en idédugnad der Boliden, Stord Innkvartering og Tronds Marine deltok, kom man til slutt frem til løsningen: et flytende hotell på havet.

Video fra Odda

Se hvordan 4Service legger til rette for 700 arbeidsfolk i Odda.

4Service

Inge Kolstad

Det er 4Service som har fått ansvaret for å drifte det som trolig er Norges største flytende hotell, med adresse på kaia i Odda.

– Leiren i Odda er ikke permanent, men enn så lenge består den av seks rigger på land og tre lektere på sjøen. Totalt gir det 792 rom, samt kantine, sier Inge Kolstad, direktør for Camp i 4Service.

Vibeke Ragnvaldjord, driftsdirektør for Rogaland og sørover i 4Service, supplerer:

Vibeke Ragnvaldjord

– Se for deg en fotballbane på sjøen. Det er størrelsen på to lektere som står ved siden av hverandre. På de to lekterne er det plassert fire rigger fordelt på to etasjer. Hver av dem har 44 rom. Midt imellom det hele går det en vei på størrelsen med en vanlig norsk bilvei. Den brukes blant annet til å transportere sengetøy og andre nødvendige produkter fra den ene siden til den andre.

I skrivende stund har 4Service 25 egne ansatte på campen i Odda. Når alt er på plass, vil dette tallet stige til 35.

– Utenom driftssjefen er det resepsjonister, renholdere og renholdsledere, kjøkkensjefer, souschefer, kokker og servicemedarbeidere, forklarer Ragnvaldjord.

Som direktør for Camp i 4Service har Kolstad ansvaret for at over 7000 rom landet rundt skal fungere optimalt hver eneste dag.

– Etter mange år i denne bransjen har jeg lært meg at nøkkelen til suksess ligger i å treffe på gjestenes behov og forventninger, stort som smått. Jeg er heldig som får være del av et team som står på fra morgen til kveld, sier han.

Kolstads del av divisjonen Accommodation har selskapets laveste sykefravær og en sterk dugnadsånd.

– 2022 var et veldig godt år for oss. Tidligere år har vi driftet flere mindre camper. Nå har vi færre, men større camper. Dette skyldes først og fremst at industrien har endret seg, og vi har justert vår virksomhet deretter. Utenom Odda har vi i dag store camper på Stord, Rugtvedt og Rosenberg. Hos oss er det alltid noe som skjer, og alle er klare til å ta i et tak for å lykkes, sier han fornøyd.

Også driftsdirektør Ragnvaldjord kan se tilbake på et innholdsrikt fjorår.

– Ingen dag er lik. Er det en fellesnevner, må det være at det alltid er hektisk, humrer hun, og fortsetter:

– At vi sammen klarer å løse de utfordringene som ligger foran oss, er selvsagt ekstra gøy. Som Inge sier, er vi et bra lag som står på for hverandre. Vi er en gjeng med JA-mennesker, og det er kort vei fra linja til lederne.

At det er kort vei i 4Service, er Rangvaldjord selv et levende eksempel på. Hun har gått gradene fra å være kokkelæring på Kårstø til i dag å ha ansvar for nærmere 300 medarbeidere.

– Jeg er takknemlig for å ha fått sjansen til å vise meg frem. Det å kunne bruke min egen historie til å inspirere eller hjelpe andre er noe jeg setter stor pris på, forteller hun.

Middag til sjøs

Karl Ystanes i Boliden er fornøyd med det 4Service har levert så langt.

– Det skulle bare mangle at et helt nytt konsept trengte å gå seg litt til, men nå fungerer alt veldig bra.

Ystanes er ivrig besøker av kantina, særlig når det serveres middag.

– Det er alltid hyggelig å bli servert av smilende og blide folk. Maten er god, og opplegget er proft. De er gode på fisk og kreative med det grønne. At arbeidsfolk som har gjort unna en lang og hard arbeidsdag, blir møtt av god service og god mat, skaper både trivsel og resultater.

4Service har ikke bare kunnskap fra å drifte store camper, også til sjøs har selskapet gjort seg solide erfaringer.

– Det er klart at det vi har lært ved å jobbe offshore i mange år, hjelper oss i et prosjekt som det i Odda, sier Rangvaldjord.

Å kunne vise til arbeid langt ute i Nordsjøen gir troverdighet og skaper tillit hos kundene.

– I tillegg til gode rutiner for rekruttering har vi alltid søkelyset på HMS og god opplæring. Det skaper trygghet og gjør at vi er godt rustet til å løse små og store problemer, både til lands og til havs.

Ystanes er enig i at arbeidet 4Service har gjort offshore, kommer campen i Odda til nytte.

– 4Service og Stord Innkvartering har den nødvendige erfaringen, slik at sikkerhet og komfort kan leve side ved side. De er gode til å finne smarte løsninger og tar alltid hensyn til at de aller fleste som bor på det flytende hotellet, jo faktisk ikke er sjøfolk, sier han.

– Den flytende innkvarteringen i Odda viser at så lenge viljen er der, så er det meste mulig å få til. Prosjektet har skapt stor oppmerksomhet i bransjen og gitt oss mange nye muligheter.

Inge Kolstad direktør for Camp i 4Service

Fremover

Det flytende hotellet i Odda har blitt en turistattraksjon. Også byens innbyggere er imponert over løsningen.

– Mitt inntrykk er at de aller fleste har satt stor pris på løsningen som ble valgt når det gjelder innkvartering av så mange arbeidsfolk. Å ha støtte i lokalbefolkningen er selvsagt viktig for oss i Boliden, forklarer Ystanes.

Det svenske konsernet har stor tro på prosjektet i Odda og er stolte over å kunne bidra til det grønne skiftet, med blant annet riktig lagring av farlige avfallsstoffer, vindturbiner og elektriske biler.

– Det er ikke mange sinkverk i Norden, og fjoråret var et rekordår for både Boliden som konsern og smelteverket her i Odda. Optimismen for fremtiden er stor. Per dags dato er det cirka 150 mennesker involvert i prosjektgruppa, men når det nye anlegget står helt klart i 2025, vil det gi cirka 360 nye arbeidsplasser totalt.

Også Kolstad i 4Service gleder seg til fortsettelsen.

– Den flytende innkvarteringen i Odda viser at så lenge viljen er der, så er det meste mulig å få til. Prosjektet har skapt stor oppmerksomhet i bransjen og gitt oss mange nye muligheter. Dialogen med Boliden har hele tiden vært god, og det at konsernledelsen fra Sverige har kommet på flere besøk, er selvsagt ekstra stas, sier han stolt.

Ystanes bekrefter at samarbeidet er godt:

– Dette er første gangen Boliden og 4Service samarbeider, men jeg tror ikke det blir den siste, avslutter han.

Regnskap og resultater

Menneske og maskin

Renhold som yrke har lange historiske linjer og innebærer fysisk krevende arbeidsoppgaver. Innenfor dørene til Høgskulen på Vestlandet har 4Service et renholdsteam supplert av fire medhjelpere som elsker repetitive oppgaver. Sammen utgjør de et svært godt eksempel på samspillet mellom mennesker og teknologi.